Trainingscentrum

 

Trainingscentrum voor jeugd

In 2018 is De Klimop een nieuw project gestart voor kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar waarbij we de zorg per kind bekijken en op deze zorgbehoefte alles afstemmen. Tien plekken worden verdeeld over vier appartementen binnen 1 locatie met 24-uurs zorg. Dit concept is op voorhand al maatwerk.

In instellingen leven de jongeren vaak met 10 tot 12 kinderen op een leefgroep binnen een locatie. Ze delen de keuken of woonkamer dan met 12 groepsgenoten. Van hen wordt vervolgens verwacht dat ze hun taken uitvoeren en stappen maken in hun denken, kunnen en ontwikkeling. In werkelijkheid zie je dat deze groepen te groot zijn. De jongeren raken overprikkeld en trekken zich terug op hun kamer om aan de drukte te ontkomen. Ze raken geërgerd en zijn alleen nog maar bezig met anderen. De begeleiders zijn dan druk met het oplossen van deze irritaties en vervolgens ontkom je niet aan consequenties of straffen. Er is geen mankracht of te weinig tijd om terug te gaan naar de basis van een plaatsing. Namelijk aan doelen werken, stappen maken en daardoor de plaatsing van zo kort mogelijke duur te laten zijn.

Een vernieuwend concept

Door een groep van 10 jongeren te splitsen in 4 appartementen waarbij elk appartement zijn eigen voorzieningen heeft, zien we dat de prikkels direct afnemen. Er ontstaat een natuurlijke rust bij het kind. Ze kunnen elkaar opzoeken, maar het hoeft niet voortdurend. Daarnaast moet het pand een huiselijke uitstraling hebben. Wij maken de combinaties van jongeren die met elkaar samenleven. Het gaat dan om groepen van 2 of 3 bewoners. Het is de bedoeling dat zij elkaar gaan helpen en ondersteunen. Samen boodschappen doen, samen koken , praten over de gevoelens, problemen, geluksmomenten en accepteren van elkaar dat iedereen zijn eigen doelen heeft om aan te werken.

Onze ervaren collega’s kunnen daardoor hun tijd en energie volledig in het contact met het kind stoppen. Het opbouwen van een relatie waardoor er een vertrouwensband ontstaat. Een relatie die niet gebaseerd is op straffen, maar op samenwerken en samen oplossingen bedenken. Afspraken maken en deze nakomen, elkaar vertrouwen en aan elkaar uitleggen waarom dit soms nu juist zo lastig is of niet lukt. Vanuit die band kunnen we kinderen de volgende stappen laten maken. En het maken van zo’n stap levert weer een succeservaring op, wat de band doet versterken en vertrouwen geeft voor de toekomst.

In het trainingscentrum voor jeugd kan 24 uur per dag intensieve zorg worden geleverd aan jongeren die deze hulp nodig hebben. Een concept volledig gebaseerd op maatwerk. We schalen de intensiteit van de zorg per individu op of af, wanneer dit nodig is. We bieden een maatwerkvoorziening per persoon aan en we kijken naar wat diegene juist wel of niet nodig heeft. Soms moet je ‘out of the box’ oplossingen met elkaar bedenken om een jongere beter te kunnen begeleiden.

We schalen in enkele gevallen zelfs de zorg tijdelijk op naar 1 op 1 begeleiding of hand in hand begeleiding als we zien dat een jongere er een bepaalde periode behoefte aan heeft. De persoon centraal stellen en de zorg daar op af te stemmen. Zo geldt dat ook voor de groepsregels, afspraken en verwachtingen van een jongere. We stemmen dit allemaal af op de persoon en de persoon niet op onze regels of afspraken. Een wezenlijk verschil.

Aanmelden